Tekst og foto: Simen Slette Sunde
FARE: Distriktsleder Elsa Klemetsen, i Trygg Trafikk Troms, forteller elevene om fareskilt. |
Det er kollektivselskapet som har tatt initiativet til opplæringen. De kjører barn ved flere Tromsø-skoler til og fra svømmeundervisning.
Nå håper markedsansvarlig Bård Sandberg at kursingen øker trafikksikkerheten for barna og letter hverdagen til sjåførene.
11. november var det 4. trinn ved Solneset skole som fikk bussopplæring.
- Det var et kjempebra opplegg. Det er flott at barna også får sett dette fra bussjåførenes synspunkt. De har heller ikke hatt noe undervisning om trafikkskilt før, sier lærer Gyri Magee ved Solneset skole.
Står i midtgangen
Elevene Kristian Vatne (8) og Sigurd Grønli (9) var også fornøyde.
- Jeg synes det var bra, sier Kristian.
Sigurd forteller at de blant annet lærte om hva skilt betyr.
- Og at vi ikke skal løpe mot bussen, sitte rolig i setet og ikke plage sjåføren, sier 9-åringen.
Bård Sandberg i Bussringen AS har tro på prøveprosjektet. Han åpner for at kursene kan bli fast prosedyre hver høst.
- Jo tidligere barna får gode holdninger til trafikksikkerhet, jo bedre. Etter flere års kjøring av skoleelever så vi behov for tiltak. Enkelte står ikke i ro når bussen kommer, noen sitter med ryggen mot kjøreretningen i bussen, og andre står i midtgangen, sier Sandberg.
Ulykker et tidsspørsmål
PÅ REKKE: Elevene ved 4. trinn på Solneset skole har lært å stå rolig på rekke, før de går på bussen. |
Flere av selskapets sjåfører har meldt om farlige situasjoner når de skal hente og kjøre elevene.
- Faren er at noen havner under bussen, når den kjører inn på holdeplassen. Vi har også brukt store summer på å ettermontere belter i bussene våre. Hvis dette kurset får barna til å bruke beltene og sitte rolig i bussen, gjør det sjåførens oppgaver enklere, sier Sandberg.
Han forteller at selskapet har et kontinuerlig fokus på trafikksikkerhet, og mener dette betaler seg økonomisk.
- Vi snakker nærmest daglig med sjåførene om å kjøre defensivt. Vi vil ikke høre at våre busser ikke stopper ved gangfelt, eller presser seg fram i trafikken. Dette går på vårt omdømme. Vi ønsker at passasjerene skal føle seg trygge og ha en behagelig tur. Vi holder derfor interne kurs for ansatte og jobber hele tiden for å unngå skader, sier Sandberg.
Han legger til at hvis det skjer mange små uhell, er det bare et spørsmål om tid før en alvorlig ulykke inntreffer.
- For oss er HMS-arbeidet en stor utgiftspost, men det lønner seg alltid å jobbe forebyggende, sier Sandberg.
Bussvettregler
INITIATIVTAGER: Markedsansvarlig Bård Sandberg i Bussringen AS. |
Flere selskaper burde tatt initiativ for å gjøre hverdagen mer trafikksikker for barna de transporterer, mener Sandberg.
- Det forundrer meg litt at ikke flere gjør dette. Jeg mener busselskapene må ta såpass ansvar. Dette har en effekt for elevene, men også internt. Det er et utilbørlig ansvar som er lagt på sjåførene når det gjelder å passe på at alle bruker belte og oppfører seg trafikksikkert. Dette kan lette deres hverdag, sier han.
Tiltaket er et samarbeid mellom busselskapet, Trygg Trafikk og IF Fløya. Idrettsforeningen stiller med lokaler, Trygg Trafikk holder kurset, mens Bussringen betaler for opplegget og kjører barna til og fra.
I Fløyahallen får barna lære seg forskjellige trafikkskilt, hvordan de skal oppføre seg på holdeplassen og i bussen. Kurset holdes av distriktsleder Elsa Klemetsen i Trygg Trafikk Troms.
Klemetsen og Sandberg ber lærerne og skolene følge opp initiativet fra busselskapet.
- Vi snakker med dem etter kurset og ber dem repetere bussvettreglene med elevene. De får også med seg en plakat med alle huskereglene, sier Sandberg.